понеделник, 3 декември 2018 г.

14 - 14

  Преди известно време си харесах роман в каталога на Хеликон. Нещо, което отдавна не ми се беше случвало. Дали заради литературния ми вкус, дали заради други причини. Тогава ме грабна кратката анотация, която е и лек спойлер, но тъй като този спойлер го има и на корицата не е фатално.

    „Невероятната история на две момчета, разделени от няколко километра... и сто години“ 

  След тези думи реших, че си струва да прегледам книгата. Като цяло не я бях срещал в класации или да е силно препоръчвана в социалните мрежи. Това ми помогна да нямам очаквания - голямо предимство в днешно време. Не бях запознат и с творчеството на авторите - Силен Едгар и Пол Беорн. „14 - 14“ беше първата ни среща. 

  Романът ни представя два съвсем различни свята с една обща пресечна точка. Тийнейджърските години. Възраст, в която ни връхлитат купища трудности, никой не може да ни разбере, а и ние самите понякога сме трудни за понасяне. Времето на първата любов, на срещата с гимназията и на осъзнаването на семейните проблеми. Две момчета се изправят в неравна битка с изпитанията на живота и дори и не подозират, че взаимно могат да си помогнат. Макар да не знаят, че ги делят цели 100 години и всеки да смята другия за леко смахнат, решенията на техните перипетии се оказват скрити в тяхното приятелство. Дали обаче то ще се окаже достатъчно? Споменах ли, че едното момче живее през 1914 година? Опасностите започват все по-силно да чукат по вратата, а времето неумолимо тече. Всеки ход може да промени историята.

   „14 - 14“ е вълнуващ роман, който кара читателя да повярва в чудесата. Лекият и приятен стил на авторите позволява бързо навлизане в света на героите. Засегнати са теми като отчуждяването между родител и дете, тежестта на избора и вярата в приятелството. Показани са паралелите между два съвсем различни века, всеки носещ своите хубави и лоши страни. Това е една красива история, която би накарала всеки читател да се усмихне и отново да повярва във вълшебството така, както е вярвал като юноша.


Няма коментари:

Публикуване на коментар